Mode

3 populaire stropdasknopen uitgelegd

Een stropdas kleedt natuurlijk mooi af. Tenminste: als hij goed gekozen is én correct gestrikt is. Maar wat is correct gestrikt? We bespreken drie populaire stropdasknopen en hoe je ze strikt.

Four In Hand

De Four In Hand is een knoop die je kunt gebruiken als je je stropdas makkelijk wilt strikken. Er zijn maar zes stappen voor nodig, waardoor het voor beginners een ideale knoop is. Wel is het een smalle en asymmetrische knoop die zich het beste leent voor een wat meer casual outfit. Je kunt de Four In Hand toepassen bij stropdassen van allerlei verschillende materialen. Hang eerst de stropdas gekruist om je hals en kruis het brede deel van de stropdas over het smalle deel. Leg vervolgens het brede deel achter het smalle deel. Daarvoor leg hem naar links. Daarna leg je het brede deel weer over het smalle deel, dus naar rechts. Dit deel trek je vervolgens door de kruising naar boven. Daarna steek je het brede deel door de kruising naar boven. Als laatste steek je het brede deel door les, trek je het naar beneden en schuif je de knoop omhoog. Klaar!

Enkele Windsor

De enkele Windsor is van alle knopen hier het meest symmetrisch. Hij is wat groter dan de Four In Hand, driehoekig van vorm en past in feite bij iedere boord, hoewel een boord van beperkte omvang er het beste bij past. Om een enkele Windsor te strikken, hang je de stropdas gekruist om je nek, waarbij het brede gedeelte van de stropdas over het smalle gedeelte moet liggen. Vervolgens leg je het brede deel naar links, achter het smalle stuk. Daarna leg je het brede deel naar boven. Dit steek je vervolgens door het ontstane kruispunt, waarna je hem voorzichtig via links naar beneden trekt. Leg nu het brede deel naar rechts, over het smalle deel heen. Trek vervolgens het brede deel nog een keer naar boven en steek hem door het kruispunt. Steek daarna het puntje van de stropdas door de knoop en trek vervolgens het brede deel voorzichtig naar beneden. Hou het overgebleven smalle deel vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

Dubbele Windsor

De dubbele Windsor is een bredere versie van de enkele Windsor en kan zowel bij dunne als normale stropdassen toegepast worden. Het is een zeer populaire, nette knoop. Om een dubbele Windsor te strikken, hang je de stropdas gekruist om je hals met het brede deel boven. Vervolgens trek je het brede deel achterlangs naar boven. Daarna trek je het brede deel naar beneden en naar links, zodat het achter het smalle deel langs gaat. Leg nu het brede deel naar rechts. Trek vervolgens opnieuw het brede deel van de stropdas achter de kruising langs naar boven. Steek daarna het puntje van de stropdas de knoop en trek het rustig naar beneden. Hou het overgebleven smalle deel vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

Eitje, toch? Het is dus helemaal niet moeilijk om met een goed gestrikte stropdas voor de dag te komen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button