Wat moet je niet vergeten als zzp’er?
Het lijkt natuurlijk een heerlijk vrij leven, dat van een zzp’er die geen baas heeft om zich aan te verantwoorden. Maar natuurlijk zitten er ook haken en ogen aan, en het is wel van belang om je daar van bewust te zijn. We zetten drie zaken op een rijtje die je zeker niet moet vergeten als zzp’er.
Aangifte omzetbelasting doen
Het is misschien een beetje flauw, maar iets wat je letterlijk niet moet vergeten wanneer je zzp’er bent, is dat je vier keer per jaar netjes op tijd je aangifte omzetbelasting indient. Dat moet in de maanden januari, april, juli en oktober. Het is doorgaans een kleine moeite. Het vervelende is dat de Belastingdienst je een aantal weken voorafgaand aan het moment waarop je je aangifte je hieraan herinnert, maar ze herinneren je niet aan het verstrijken van die periode zonder dat je al je aangifte ingediend hebt. Vervolgens krijg je een boete aan je broek en maakt de Belastingdienst een belachelijke, onrealistische inschatting van wat je ze schuldig zou zijn aan omzetbelasting. Met een bezwaarschrift kun je dat laatste van tafel krijgen, maar die boete wordt je niet snel kwijtgescholden.
Pensioenopbouw
Een heel groot nadeel van zzp’er zijn ten opzichte van medeweker in loondienst zijn, is dat je niet automatisch pensioen opbouwt. Wanneer je in loondienst bent, merk je hier weinig van. Het grootste deel wordt door de werkgever afgedragen en een kleiner deel staat op jouw loonstrookje als een bedrag wat afgetrokken is. Dat automatisme bestaat niet voor zzp’er. Je moet dit zelf regelen. Het vervelende is dan ook nog eens dat je geen gebruik kunt maken van een traditioneel pensioenfonds. Je kunt op verschillende manieren geld sparen voor je pensioen, maar belastingtechnisch gezien is het allemaal niet zo heel erg gunstig. Maar als je het niet doet, kun je niet pensioen. Want van enkel een AOW’tje kun je niet rondkomen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Net als het feit dat je niet automatisch pensioen opbouwt als zzp’er, ben je ook niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat als je niets regelt je mogelijk geen inkomsten meer hebt als je niet meer in staat bent om te werken. Helaas is het zo dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers behoorlijk duur is. Daarom zien veel zelfstandig ondernemers daar van af, met alle mogelijke gevolgen van dien. Een tijdelijk alternatief is een Broodfonds. Dan ga je in een soort poule met andere ondernemers waarin iedereen een bijdrage stort. Iemand die dan (deels) niet kan werken, kan voor maximaal twee jaar een inkomen krijgen uit dit fonds, met goedkeuring van de andere deelnemers.
Ben je zzp’er of ben je van plan zelfstandig ondernemer te worden? Dan is het verstandig om stil te staan bij bovenstaande zaken.