Life Style

Last van een laag libido? Kijk naar deze mogelijke oorzaken!

Ervaar jij de laatste tijd dat je libido lager is geworden en dat je dus minder zin in seks hebt? Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar het kan wel zo zijn dat er iets speelt op lichamelijk of psychisch gebied dat ervoor zorgt dat je libido vermindert. Het is de moeite waard om je daar niet bij neer te leggen en de oorzaak te achterhalen. We bespreken een aantal mogelijke oorzaken van een laag libido.

Testosterontekort

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron speelt een belangrijke rol in het libido van een man. Er wordt niet voor niets gesproken over ‘testosteronbommen’ wanneer mannen overdreven veel op seks gericht zijn. Te weinig testosteron kan echter voor het tegenovergestelde zorgen: een laag libido en erectieproblemen. Daarnaast zorgt een testosterontekort ook voor depressiviteit en vermoeidheid. Deze hormonale disbalans kan opgelost worden door het toedienen van extra testosteron. Het oplossen van een testosterontekort kan al op korte termijn voor mannen libido verhogend werken.

Stress

Voor seksuele drang moet alles kunnen wijken. Op dat moment moet je seks het allerbelangrijkste vinden. Dat lukt niet wanneer je veel stress ervaart. Andere zaken houden je dan zo bezig dat je helemaal geen ruimte meer hebt en de rust niet voelt om met seks bezig te zijn. Zo ontwikkel je een laag libido en verdwijnt je seksuele behoeftes naar de achtergrond. Nu is stress in het algemeen slecht voor je, zowel voor je lichaam als je geest. Ervaar je veel stress, probeer dit probleem dan aan te pakken. Te lang stress ervaren kan nare en verstrekkende gevolgen hebben, zoals een burn-out.

Medicijnen

Voel je je relatief fit en ervaar je niet veel stress, maar blijft je libido laag? Kijk dan eens naar de medicijnen die je slikt. Verschillende medicijnen hebben nadelige gevolgen voor je libido, zoals bijvoorbeeld antidepressiva. Als je die medicijnen echt nodig hebt, is het probleem met de wetenschap dat het een bijwerking is natuurlijk niet direct opgelost. Maar in ieder geval heb je dan een plausibele verklaring. Ook kun je met de huisarts overleggen of andere medicatie een optie is. Het kan namelijk zo zijn dat andere medicatie even goed werkt maar niet voor dezelfde bijwerkingen zorgt.

Prestatiedrang en lichamelijke belemmeringen

Prestatiedrang en lichamelijke belemmeringen

Seksuele verlangens moeten op een natuurlijke manier ontstaan. Als je het gevoel hebt dat je seks moet hebben terwijl je er eigenlijk niet zo veel zin hebt, uit een soort plicht naar je partner, is de kans groot dat je lichaam niet meewerkt. Het is dan lastig om een volwaardige erectie te krijgen of om klaar te komen. Dit brengt je dan weer in een soort vicieuze cirkel waarbij je stress gaat ervaren bij seksueel contact, waardoor je lichaam nóg minder gaat meewerken. Daardoor ontstaat vermijdend gedrag, omdat je weet dat je niet kunt ‘presteren’. Dit is een vicieuze cirkel waar je echt uit moet proberen te raken door positieve ervaringen op te bouwen. Dit kun je bereiken door enkel seksueel contact aan te gaan wanneer je je ontspannen voelt.

Blijkt dat geen van bovenstaande zaken op jou van toepassing is, dan kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat dit is wie jij bent en dat seks niet hoog op jouw prioriteitenlijstje staat. Daar is niets mis mee, want seks is geen verplichting. Wel is het wijs om dit met een eventuele partner te besproken zodat diegene jouw lage libido niet op zichzelf betrekt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button