Life Style

4 belangrijke zaken die bij de basisverzorging van je hond horen

Een hond is man’s best friend. Daarom is het niet gek dat veel mannen het gezelschap van een hond een fijne toevoeging in het leven vinden. Maar dat komt wel met verantwoordelijkheden die verder gaan dan het uitlaten en het voorzetten van water en voedsel. We bespreken vier belangrijke zaken die bij de basisverzorging van je hond horen.

Ontwormen

Spoelwormen, haakwormen, lintwormen, hartworm… Honden staan voortdurend bloot aan besmetting van wormenlarven in hun omgeving. Deze komen het lichaam binnen via de bek en groeien uit tot volwassen wormen die op hun beurt zelf weer nieuwe larven uitscheiden. De wormenbesmetting neemt daardoor alleen maar toe. De larven in kwestie zijn ook nog eens een gezondheidsgevaar voor de mensen in de omgeving van de hond. Daarom is het vier keer per jaar ontwormen van je hond belangrijk. Het behoort tot de basisverzorging van je hond. Ontwormen kan met ontwormingstabletten of met een ontwormpasta.

Ogen en oren

Om infecties te voorkomen, is het van belang dat je ervoor zorgt dat de ogen en oren van je hond schoon blijven. Hiervoor bestaan speciale middelen die men oorcleaners en oogcleaners noemt. Wees vooral beducht op infecties aan de ogen van je hond. Is er al een infectie ontstaan? Dan helpt oogcleaner niet om het probleem op te lossen. Hiervoor heb je speciale oogzalf voor de hond nodig, zoals Opthosan oogzalf, die ook het hoornvlies van je hond beschermt.

Vlooien

Vlooien

Hoe goed je je hond ook verzorgt, het risico ligt altijd op de loer dat hij vlooien krijgt. Dat heeft namelijk niets met hygiëne te maken. Deze vervelende kleine beestjes voelen zich prima thuis in de vacht van een hond, en kunnen ook overspringen op mensen. In beide gevallen zorgen ze voor jeuk. Om de kans op een vlooienbesmetting zo klein mogelijk te houden, is het raadzaam om je hond maandelijks preventief te behandelen tegen vlooien. Dit doe je doorgaans door maandelijks met een pipetje anti-vlooienmiddel in de nek van de hond te druppelen. Anno 2021 wordt hier eigenlijk geen shampoo of poeder meer voor gebruikt. In de meeste gevallen zijn ook vlooienbanden achterhaald.

Teken

Teken zijn bloedzuigende parasieten die zich vanuit bomen of ander begroeiing op hun slachtoffer laten vallen of overspringen en zich daar in de huid nestelen. Teken kunnen ernstige ziektes, zoals de ziekte van Lyme overbrengen. Het voorkomen van tekenbeten bij je hond is mogelijk met een anti-tekenband of een maandelijkse behandeling met een spray of een pipetje in de nek. Dit is extra belangrijk wanneer je met je hond naar het buitenland gaat, omdat in bepaalde landen hele schadelijke tekensoorten bestaan. Heb je een teek gevonden op je hond? Haal dan een speciale tekentang. Deze zorgt ervoor dat je de teek in zijn geheel kunt verwijderen zonder dat er delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Je speelt dus zelf een belangrijke rol in de gezondheid van je hond. Dat is een taak om serieus te nemen. Een echte man zorgt immers ook goed voor zijn huisdieren!

Gerelateerde artikelen

Back to top button