Life Style

Je plafond verven: zo doe je dat

Kun je niet wachten om de verfkwasten uit de kast te pakken en het plafond van een nieuwe laag verf te voorzien? We vertellen je graag hoe je ervoor zorgt dat jouw plafond er helemaal in stijl uit komt te zien!

1. Kies de juiste verf van het juiste merk

Een huismerk verf is misschien lekker goedkoop, maar de kwaliteit is niet altijd naar behoren. Kies liever voor verf van goed beoordeelde merken als sikkens verf. Kijk vervolgens ook naar het type verf dat je gebruikt: het feit dat er een speciale verf voor ieder oppervlak is is namelijk geen marketingstunt! De speciale sikkens alphacryl plafond is bijvoorbeeld speciaal voor plafonds ontwikkeld en komt met alle voordelen die hierbij horen!

2. Reinigen en ontvetten

Hoewel je waarschijnlijk het liefste direct aan de slag gaat, krijg je de beste resultaten wanneer je het plafond eerst reinigt en ontvet. Zo zorg je ervoor dat de verf goed hecht, en minder snel afbladdert of vlekken gaat vertonen. Kijk goed naar de ondergrond zodat je weet op welke manier je de schoonmaakklus aan moet pakken. Nieuw pleisterwerk of gipsplaten mogen zacht schoongeborsteld worden en afgedaan worden met een vochtige doek, en bakstenen muren of beton mag met een harde borstel schoongemaakt worden.

3. Verwijder oude verflagen

Tenzij je in een nieuwbouwwoning woont is de kans groot dat je plafond wat oude verflagen heeft. Verwijder het stof en borstel ze vervolgens goed. Komt er oude verf los, dan zul je de oude verflaag geheel moeten verwijderen.

4. Egaliseren en herstellen

Als je muur schade vertoond is het belangrijk om deze helemaal te ‘genezen’ voordat je aan het verven gaat. Vul gaatjes en scheuren en schuur het geheel lichtjes op zodat je een egaal plafond hebt. Zo weet je straks zeker dat de plafondverf goed hecht en lang mooi blijft.

5. Overige voorbereiding

En dan is het tijd om de randen af te plakken, je materialen klaar te zetten en meubels en ondergrond te beschermen. Wil je het jezelf makkelijk maken? Schaf dan een groot zeil of een verfdoek aan om verfspetters op de vloer te voorkomen.

6. De primer

Breng altijd eerst een primer aan. De primer zorgt ervoor dat je verf beter hecht en langer blijft zitten. Gebruik je geen primer, dan is de kans op afbladderen groter en sta je voordat je het weet weer op de ladder op het plafond te verven!

7. Verven maar!

Plafond-verven

En dan kun je eindelijk aan het verven gaan. Zorg natuurlijk voor goede kwasten en borstels zodat er geen haartjes in de verf achterblijven. Laat de verf altijd even drogen tussen verschillende verflagen, en zorg dat de ruimte goed geventileerd is en blijft totdat alles droog is.

Veel plezier!

Gerelateerde artikelen

Back to top button