Life Style

Hoeveel kost een scooter?

Iedereen houdt genoeg rekening met de aanschafprijs van hun nieuwe scooter. Maar houd je ook rekening met de kosten die je hebt wanneer je een scooter bezit? Een scooter is voor veel mensen een van de eerste maandelijkse kosten. Daarnaast kan een scooter duur zijn in aankoop en onverwachte kosten met zich meebrengen. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoeveel je ongeveer kwijt bent aan een scooter en hoeveel je ongeveer op je rekening moet hebben staan zodat je elke onverwachte situatie aan kunt.

Rijbewijs

Je hebt natuurlijk eerst een rijbewijs nodig voordat je een scooter hoeft te kopen. Het halen van een scooterrijbewijs kost zo’n 300 euro.

Aanschaf

Hoeveel de scooter jou gaat kosten in aanschafprijs hangt af van welke scooter je kiest en of je voor een nieuwe of tweedehands scooter gaat. Een nieuwe scooter is over het algemeen duurder, maar met een goedkope tweedehands scooter loop je risico dat je veel aan onderhoud kwijt bent. Het is dus goed om te overwegen of je niet misschien een nieuwe wilt kopen waar je langer gebruik van kunt maken en minder kans op dure reparaties hebt. Een nieuwe scooter kost ongeveer vanaf 1700 euro. Een tweedehands scooter kan enkele honderden euro’s kosten, een goede gebruikte scooter ben je over het algemeen toch wel 1000 euro kwijt.

Accessoires

Voor het rijden van een scooter moet je een helm op. Voor 50 tot 100 euro kun je een prima helm vinden, maar je kunt uiteraard ook meer geld kwijt zijn aan een helm. Naast een helm is een goedgekeurd slot aanbevolen. Bij sommige verzekeraars is het zelfs verplicht om minimaal een ART-3 categorie gecertificeerd slot te hebben om een vergoeding te kunnen krijgen bij diefstal! Een ART-3 gecertificeerd slot kost je ongeveer 35 euro.

Rijden

Nieuwe scooters rijden vrij zuinig. Je kunt op een liter met een zuinige scooter zo’n 30 tot 40 kilometer rijden. Daarnaast kun je kiezen voor een elektrische scooter, deze zal wel een stukje duurder zijn in aanschafkosten, maar kun je thuis zeer goedkoop opladen! Weet je nog niet zeker of je elektrisch wil gaan rijden? Dan raden we je aan om eerst te kijken naar hoeveel je aan benzine kwijt zou zijn en of dit afweegt tegen de prijs van een elektrische scooter.

Verzekeren

Verzekeren

Je moet je scooter ook verzekeren om de weg op te mogen. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je een boete moet betalen van enkele honderden euro’s of in het ergste geval zelfs een tijdje rijontzegging krijgt… Een scooterverzekering kost niet heel veel. Met een minimale WA-verzekering ben je ongeveer 10 tot 25 euro per maand kwijt en voor een allrisk verzekering ben je ongeveer 30 tot 50 euro kwijt. Je kunt gemakkelijk scooterverzekeringen vergelijken en zo de beste keuze voor jouw situatie maken.

Onderhoud

Het is verstandig om regelmatig een servicebeurt uit te laten voeren. Hiermee voorkom je dan onderdelen verder gaan slijten en de reparatie kosten duurder worden dan nodig. Een kleine beurt kost je zo’n 50 tot 100 euro. Voor een grote beurt ben je tussen de 100 en 200 euro kwijt. Echter, de kosten kunnen hoger liggen wanneer bijvoorbeeld de remblokken vervangen moeten worden. Gelukkig hoeft dit niet elke beurt. Hoe vaak jouw scooter een beurt nodig heeft, hangt af van het merk en hoe je hem gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button