Zakelijk

Hoe comfortabel mag een zakelijk outfit zijn?

Bij zakelijke kleding denken we al snel aan maatpakken en stropdassen. Dat staat vaak netjes en formeel, maar is niet per se het meest comfortabele wat je kunt dragen op een werkdag. Wat er van je verwacht wordt, is afhankelijk van de bedrijfscultuur. Aan de hand van drie mogelijke dresscodes leggen we uit wat er verwacht wordt, in volgorde van minst comfortabel naar minst comfortabel.

Business smart

Als je bedrijf van je verwacht om ‘business smart’ gekleed te komen naar de zaak, dan betekent dit dat men verwacht dat je formeel gekleed voor de dag komt. Dat houdt in dat je een net, sober maatpak draagt dat je goed zit met daaronder een net overhemd. Een effen overhemd is vaak de veiligste keuze. Je draagt bij business smart uiteraard ook nette, zakelijke schoenen die er nog goed uitzien onder je pak. Ook draag je een riem die afgestemd is op je schoenen, en hetzelfde geldt bij voorkeur voor je horloge. Of een stropdas verplicht, verschilt per bedrijf. Ga er in eerste instantie van uit dat dit wel verwacht wordt. Uiteraard kies je een nette, niet al te drukke stropdas die goed bij je pak staat. Een vlinderdas of pochet is niet aan de orde in zakelijke omstandigheden.

Business casual

Business casual is een dresscode die alledaags en zakelijk combineert. Voor jou als man betekent dit dat je niet in maatpak hoeft rond te lopen. Maar het betekent niet dat je dan maar je spijkerbroek en sneakers kan dragen op het kantoor. Business casual blijft immers zakelijk. Om uitvoering te geven aan deze dresscode, kun je bijvoorbeeld een casual overhemd combineren met een colbert en een nette broek. In plaats van een overhemd kun je ook een pullover dragen. Wel word je geacht zakelijke schoenen te dragen bij business casual. Accessoires als een nette riem en horloge passen er ook bij, uiteraard afgestemd op je schoenen. De kleding die je draagt behoort wel enige kwaliteit uit te stralen.

Smart casual

Is de dresscode binnen je bedrijf smart casual? Dan ben je relatief vrij om je te kleden hoe je dat zelf wilt. Dat mag dus comfortabele kleding zijn, maar dat betekent niet dat je er sjofel bij kunt lopen. Je moet er nog steeds representatief uitzien. Geen afgetrapte schoenen dus, maar nette sneakers. Geen enorme hoodies of zakkerige overhemden of shirts, maar gewoon goed zittende kleding die jou goed staat en goed bij elkaar past.

Even shoppen maar voor de meest geschikte kleding! Dan kun je met vertrouwen iedere werkdag tegemoet zonder underdressed te zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button