De herenriem: In het verleden heb ik er al eens eerder geschreven. Echter, gezien de vele vragen en onduidelijkheden bij klanten toch nog even een herhaling.

 

Mooie schoenen gekocht, maar nu die riem 

Stel je voor, je hebt een paar schoenen gekocht waar je niet direct de kleur riem bij hebt kunnen kopen. Je gaat vervolgens op internet kijken en ziet een ogenschijnlijk gelijke kleur die prima bij je schoenen lijkt te passen.

 

Je klikt hem aan, maar moet vervolgens een maat kiezen. Ik begrijp heel goed dat je zo'n keuze niet dagelijks hoeft te maken, dus het is best even zoeken. Een logische keuze zou zijn om 1 van je 'oude' riemen te pakken en te kijken naar de maat, maar ook dit is niet altijd leidend. Veel fabrikanten - waaronder de mijne in Napels - zetten de totale lengte van de riem op de achterkant. Ook dit kan natuurlijk verwarrend werken wanneer je de riem bezorgd hebt gekregen. Daarom nog 1x de herhaling.

Wat is nu mijn riemmaat? 

Heel simpel: je meet de riem op, zonder hierbij de gesp mee te rekenen. Vanaf het punt waar het leer begint meet je door naar de andere kant van de riem waar de gaatjes zich bevinden. Vervolgens stop je bij het middelste gat. Waarom? Dit is meestal het gat dat je gebruikt om de riem vast te maken wanneer  je deze om doet. Dit is dan ook je riemmaat. Deze manier van meten kun je prima gebruiken op een riem die bij je in de kast hangt.

Uiteraard kun je ook met een meetlint de omvang van je middel meten. Waar het meetlint elkaar raakt is jouw riem maat.

Zie hieronder een duidelijke illustratie:

 

herenriem maat bepalen

 

Ik heb de  verkeerde riem maat besteld, wat nu? 

Uiteraard geen man overboord. De riemen zijn zeer makkelijk in te korten, zelfs met huis, tuin en keukengereedschap. Je schroeft de gesp los, knipt de riem op de juiste lengte en legt het afgeknipte stuk riem op het leer wat over is. Waarom? Zo kun je dit stuk als mal gebruiken om een nieuw gat te maken in het leer. De gesp moet er namelijk weer doorheen straks. 

Wanneer je geen gaatjestang hebt - en die kans acht ik groot - kun je de schroefmachine gebruiken. Plaats hierop een klein boortje en maak een gat in het leer. Zo simpel als wat. Iedere man heeft wel iets van handigheid in zich, dus dat moet ook jou lukken.

 

Ben je toch van mening dat dit je niet lukt of heb je hier geen zin in, dan mag je de riem altijd retourneren, dan doe ik het voor je. Wat ook een mogelijkheid is om de plaatselijke schoenmaker te vragen om hulp. Dit zijn vaak nog echte servicegerichte winkels en zullen dit graag voor je doen. 

 

Heel veel succes met de aanschaf van een riem. Lees ook nog even goed de beschrijving die bij iedere riem staat, aangezien bovenstaande daar ook nog kort staat omschreven.

 

Bekijk hier onze collectie riemen, die handgemaakt zijn in Napels! Hulp nodig? Ik sta voor je klaar! 

 

Groet,

Carlo Lanza