Ondernemen vind ik het mooiste dat er is. Waarom? Omdat er altijd sprake is van een bepaalde spanning. Lukt hetgeen je in je hoofd hebt? Gaan klanten daadwerkelijk voor jouw product of dienst? Zitten ze wel op je te wachten? Mijn antwoord: ja!

Een klant zit juist op je te wachten. Die overtuiging moet je hebben anders is ondernemen iets tijdelijks. Hoe vaak ervaar je zelf slechte dienstverlening? Vaak niet bij de minste bedrijven. Zolang die bedrijven bestaan, zijn er kansen voor nieuwe ondernemers. Eerlijk is eerlijk. Zelf heb ik me jarenlang laten weerhouden door dit soort vragen, ook bekend staande als apen en beren.

Praten

Door met mensen om je heen over je plannen en dromen te praten, ontstaat als een soort automatische reactie de hulp vanzelf. Ik denk dat iedereen dit wel herkent.

Als je op een verjaardag aangeeft naar een nieuwe auto op zoek te zijn, staan je toehoorders je meteen met raad en daad bij. Mensen gaan direct met je meedenken en geven tips, gratis en voor niets en vaak enorm zinvol.

Mensen worden enthousiast van plannen en verhalen. Hier kwam ik begin 2012 achter. In no time had ik een team van mensen om me heen die er altijd al waren. Ik had ze nog niet zo gezien maar er waren de accountant, financieel planner, fotograaf, advocaat, docent Nederlands, en webdesigner.

Mijn eigen vrouw ontpopte zich tot criticaster en hield me scherp met het stellen van goede vragen. Onbewust had ik alle expertise om me heen om de apen en beren weg te nemen die me ervan weerhielden om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Puur door me uit te spreken, kon ik gebruik maken van deze expertises. Een fantastische mogelijkheid die ik veel eerder had moeten zien.

Nooit te laat

De boodschap die ik eigenlijk wil overbrengen is dat het nooit te laat is om de stap alsnog te zetten. Zo sprak ik deze week iemand van midden 50 en hij vertelde jaloers op me te zijn dat ik de stap naar het ondernemerschap heb durven nemen.

Jaloers op een jong broekie als ik. Hij had de stap zelf namelijk nog niet durven nemen. Met dit zelfde verhaal heb ik hem hopelijk alsnog over de streep getrokken in actie te komen.

Iemand anders gaf aan dat hij me bewonderde door te gaan starten in crisistijd. Leuk die complimenten, maar ik zie het anders. In welke tijd we ons ook bevinden. Er zijn altijd kansen. Maar men moet ze zien, erover praten en de hulp die dus vanzelf komt aanvaarden. Dit zijn naar mijn mening dé factoren om succesvol te gaan ondernemen.