Kasjmier/ cashmere: waar komt deze exclusieve wolsoort vandaan?

Het is me al een aantal keren gevraagd. Waarom zijn de cashmere -of in het Nederlands- kasjmier wollen sokken anders dan andere sokken. En een vaak daaropvolgende vraag: waarom zijn deze sokken/kousen zo aan de prijs?

Mannen in Stijl ging op onderzoek uit om hier een gefundeerd antwoord op te kunnen geven.

Kasjmiergeit

De kasjmiergeit. In Nederland kennen we deze geit niet, althans, hij loopt niet rond op onze kinderboerderijen. Dat is al een stap in de richting van het antwoord. Waar is deze geit dan wel te vinden?

Kuddes & productie

Het oorspronkelijke gebied waar de geit vandaan komt is een immens groot gebied in China, Pakistan en India, genaamd Kasjmier. Hoe groot het gebied ook is, het is eigenlijk te klein om de gehele wereld van een betaalbaar product te voorzien. Dat dachten meer mensen, voornamelijk ondernemers. Zo worden er tegenwoordig ook kuddes gehouden in Nieuw Zeeland, Australië en Schotland. De productie vindt daarnaast plaats in landen als China, Iran, centraal Azië en Mongolië.

Onder de vacht

We weten al iets meer van de herkomst van de wolsoort en de geit. Als we kijken naar de wijze van productie dan zien we dat niet alle wol bruikbaar is. Dit reduceert de hoeveelheid bruikbare wol per geit sterk. Traditioneel wordt de vezel van deze wolsoort onder de vacht gewonnen. Daar is de meest soepele en zachte vezel te vinden. Vroeger werd dit met de hand gekamd. Tegenwoordig worden modernere technieken gebruikt en worden de stugge vezels machinaal verwijderd. Resultaat per geit is maar 150 gram wol. Dit maakt het dus een zeer zeldzaam en kostbaar product.

Wees er zuinig op

Mocht je eenmaal in het bezit zijn van een paar cashmere sokken, wees er dan zuinig op. Dat klinkt misschien wat ‘wollig’, want waarom zou je zuinig zijn op een paar sokken? In eerste instantie door de kwetsbaarheid van deze wolsoort. Het zijn natuurlijke vezels die wanneer je ze te heet wast en samen met andere was in de trommel doet kan gaan ‘schuren’. Dit zorgt voor het pillen van de sokken en dat zou zonde zijn.

Hoe dan wel?

Indien mogelijk en de tijd het toelaat adviseren wij de sokken met de hand te wassen met lauw warm water en ze daarna liggend te laten drogen. Ik snap dat niet iedereen hier zin of tijd in heeft, maar dit is dé manier om de sokken zo goed mogelijk te houden. Wil je ze toch wassen in de machine, was ze dan op 30 graden en probeer ze middels een waszakje zoveel mogelijk apart te houden van de andere was. Hiermee voorkom je in grote mate het schuren met de andere was.

Zo geniet je zo lang mogelijk van deze exclusieve wolsoort en het sublieme draagcomfort!