De eerste berichten met betrekking tot gebruik van de herenriem bereiken ons vanuit het Bronzen tijdperk (3300 - 800 v. Christus). Voor de kritische historici onder ons: in Nederland begon het Bronzen tijdperk pas vanaf 2200 v. Christus. De reden dat dit 1100 jaar op zich liet wachten is omdat brons van koper en tin wordt gemaakt. Nederland had zelf geen koper en tinmijnen waardoor de import 1100 jaar op zich liet wachten eer men van de voordelen van bronzen gebruiksgemiddelen kon genieten. Brons verving de vuursteen in het vervaardigen van bijvoorbeeld wapens maar ook sieraden.

De riem stond destijds bekend als 'gordel' en werd gebruikt als functioneel middel. Riemen werden in die tijd al van repen runderleer gemaakt. Een goede vooruitziende blik zou je zeggen. De riemen werden doorgaands gebruikt om wapens in op te bergen, drinkflessen, geldbuidels etc. Een riem met gesp werd in die tijd als teken van rijkdom ervaren.

De riem kennen we verder uit vele Western films waar de revolver in de tijd van het 'Wilde Westen' (2e helft 19e eeuw) op niet altijd even veilige wijze in de riem werd gestoken. De echte cowboys waren natuurlijk voorzien van een holster waar zij de revolver veilig in konden opbergen.

Van halverwege de 19e eeuw tot aan de eerste Wereldoorlog hadden legerofficiers in onder meer Rusland en Oost-Europa al door dat riemen naast praktisch, ook imponerend konden zijn. Zij droegen extreem strakke, brede riemen om hun uniform heen. Deze riemen dienden als houder voor hun zwaarden én accentueerden op deze wijze de borst en schouderpartij. Deze manier van het accentueren van de taille kennen we tegenwoordig voornamelijk bij vrouwen. Gelukkig maar zou je bijna zeggen.

In de 20e eeuw wordt de riem een modeaccessoire. Broeken worden over het algemeen steeds lager gedragen, dus de riem wordt naast het zijn van een accessoire ook noodzakelijk. Eigenlijk is de cirkel dan weer rond, gezien de functionaliteit die de riem had in het Bronzen tijdperk. Ook zie je steeds meer kleur verschijnen in de riem.

  

De herenriemen bij Mannen in Stijl zijn gemaakt van runderleer. Na dik 5000 jaar ontwikkeling is gebleken dat dit toch wel de meest duurzame stof is om riemen van te maken! 

Blijf Mannen in Stijl volgen. Want zeg nu zelf. Wie wil nu niet de geschiedenis van herensokken/ kousen en stropdassen te weten komen?

 

Bronnen:

Internet: Wikipedia m.b.t. bronzen tijdperk, kleding, runderleer.

Boeken: het bronzen tijdperk / ISBN: 9789085522223