Carlo Lanza – Zaken doen met Italianen is mooi maar ook uitdagend

Sinds 2,5 jaar is Carlo Lanza eigenaar van zijn eigen sokkenmerk, genaamd: Carlo Lanza. Carlo vertelt speciaal voor Il Giornale zijn verhaal en zal jullie ook meenemen in de avonturen die hij als ondernemer zoal meemaakt. In dit nummer van Il Giornale gaat Carlo eerst in op de achtergrond en zijn keuze om als Nederlander met Italianen te gaan samenwerken en uiteraard de keuze voor sokken. 

Achtergrond

Het is allereerst leuk te vertellen dat Carlo zijn Italiaanse naam dankt aan zijn overgrootouders, die rond 1890 vanuit het Noorden van Italië naar Nederland emigreerde. Dit bleek een ondernemersfamilie te zijn. Het geval is echter dat de gehele familie van Carlo in de zorg werkt en het ondernemen dus een aantal generaties is overgeslagen.

Prullaria

Als kleine jongen was Carlo in het plaatselijke winkelcentrum in Den Haag al met verkoop bezig. Hoe jong hij ook was, Carlo was regelmatig te bewonderen met een kleed vol prullaria dat hij wonder boven wonder regelmatig verkocht. Van de ‘winst’ kocht hij steevast snoep voor zichzelf en vriendjes.

Italiaanse kwaliteit

Inmiddels heeft de prullaria plaatsgemaakt voor een bijzonder product uit Italië; sokken. Maar waarom sokken? Heel simpel eigenlijk. Carlo liep voor zijn toenmalige werkgever dagelijks netjes in pak. Onder een blauw of grijs pak combineerde hij regelmatig met felgekleurde roze of gele sokken. Dit leverde meer dan eens commentaar op. Aangezien Carlo de droom van ondernemen nooit los heeft gelaten bleek dit het product te zijn waar hij in geloofde. Al snel had hij diverse afspraken in Italië gepland en kocht hij met spaargeld zijn eerste collectie in.

De keuze voor Italië

Waarschijnlijk hoeft Carlo deze keuze niet uit te leggen, aangezien we allemaal liefhebber zijn van dit schitterende land. Carlo wilde echter koste wat het kost het beste realiseren op het gebied van sokken. En het beste heeft hij getroffen. Zijn producent is een typisch familiebedrijf en maakt al 60 jaar sokken. Daarnaast was hij – mede gezien de Italiaanse roots – nieuwsgierig naar het zaken doen met Italianen.

Zaken doen met Italianen

Carlo reageert hier kort maar krachtig op; Italianen zijn echte vakmensen, vriendelijk, zeer dienstbaar maar niet altijd even duidelijk. Waar we in Nederland zeer punctueel zijn in het maken van afspraken is dat met Italianen niet altijd even makkelijk. Het meest duidelijke voorbeeld is zijn mondelinge toezegging om het proces te mogen filmen in de fabriek. Ondanks deze toezegging kwam ik er later achter dat men dit liever niet wilde. Uiteindelijk is het gelukt, maar dat komt voornamelijk door mijn volharding. 

Bijzondere sokken

Zoals Carlo aangaf werkt hij met Italianen die hun vak meer dan verstaan. De basis van iedere sok is uiteraard het garen. De sokken van Carlo worden gemaakt van Egyptisch katoen, Merino wol en Zijde. Deze 3 stoffen behoren tot de mondiale top. Daarnaast is de afwerking subliem door het vele handwerk. Zo ervaar je bijvoorbeeld geen vervelende dikke naad bij het teenstuk. Door de samenstelling met een klein percentage nylon en elasthaan is het draagcomfort en levensduur optimaal.

Saluti,

Carlo