Auto's

Ben jij toe aan een elektrische auto?

Op het moment dat je heden ten dage over wilt gaan tot de aanschaf van een nieuwe auto, is de keuze eigenlijk veel moeilijker dan een aantal jaren geleden. Inmiddels zijn er verschillende elektrische auto’s te verkrijgen naast het aanbod van benzineauto’s, dieselauto’s en auto’s die op aardgas rijden. Ben jij al toe aan een elektrische auto? We bespreken de overwegingen.

Hoeveel kilometer rij je per dag?

Bekend van elektrische auto’s is dat ze over het algemeen kleinere actieradius hebben dan brandstofauto’s op een volle tank, of accu in dit geval. Is dat een probleem? Dat ligt aan je rijbehoeften. Rijd je minder dan 200 kilometer op een dag, dan kun je elke dag rondkomen op één volle accu en ’s nachts thuis de accu weer opladen. Kom je boven dat aantal kilometers, of wil je ook met de auto op vakantie naar het buitenland, dan kan een elektrische auto nog wat onpraktisch zijn. De oplaadmogelijkheden zijn er wel onderweg, maar daar moet je aanzienlijk meer tijd voor uittrekken dan voor even tanken. Dat kun je natuurlijk wel combineren met een pauze om even wat te eten en te drinken en even de benen te strekken.

Waar rijd je doorgaans?

Je rijgedrag is ook van invloed op hoe snel de accu van je elektrische auto leeg gaat. Als je doorgaans veel op de snelweg zit op plekken en tijden waarbij je gewoon door kunt rijden, kun je de meeste kilometers maken op een volle accu. Rijd je vooral in de stad of in de file, waarbij het veel optrekken en afremmen is, dan loopt de accu sneller leeg en wordt je actieradius kleiner. Nu is dat niet zo’n probleem als je alleen kleine afstanden rijdt, maar bij grotere afstanden kan dat wel een probleem worden.

Garage of niet

Heb je de beschikking over een eigen garage bij je woning? Dan kun je je eigen laadpunt realiseren waar je je auto ’s nachts aan kunt opladen. Heb je geen garage, dan wordt het al wat lastiger. Je kunt bij de gemeente een laadpunt in de straat aanvragen, maar dat betekent niet dat die exclusief voor jou is. Een andere auto kan ook op de plek parkeren en al dan niet zijn auto opladen aan die laadpaal. Dan kan dus onhandig blijken te zijn.

Al deze punten in overweging genomen hebbende, zijn er natuurlijk ook argumenten die de aanschaf van een elektrische auto legitimeren. Bijvoorbeeld als je veel waarde hecht aan duurzaamheid en je bijdrage wilt leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ook de verkoopwaarde over een aantal jaar is een goed argument, want er bestaat een reële kans dat elektrische auto’s tegen die tijd meer in trek zijn dan brandstofauto’s.

Gerelateerde artikelen

Back to top button