Vakantie

4 onderschatte vakantiebestemmingen in Europa

We kennen onze klassiekers wel in Europa als het om reisbestemmingen aankomt. Italië is populair met al zijn cultuur en culinaire genot, en iets soortgelijks geldt natuurlijk ook voor Frankrijk. In Spanje is het heerlijke zonnebaden en mooie steden bezoeken. Maar als je voorbij de usual suspects kijkt, heeft Europa zeker nog een aantal verrassingen in petto. We zetten vier onderschatte vakantiebestemming in Europa op een rijtje.

Roemenië

Roemenië wordt door veel mensen geassocieerd met armoede en daarmee als onaangenaam afgedaan. Natuurlijk ligt de levensstandaard er een stuk lager dan bij ons, maar dat betekent niet dat je er niet een prachtige vakantie kunt hebben. Het land heeft de glooiende heuvels van Transsylvanië en de ruigere bergen van de Karpaten die het land een beetje doormidden hakken. Te midden van dat alles vind je naast bijzondere kastelen ook mooie, charmante steden als Sibiu, Brasov en Sighisoara waar je de overblijfselen van Saskische en Hongaarse aanwezigheid in de regio nog goed terugziet. En ter plekke is alles ook nog eens bijzonder goedkoop.

Bosnië-Herzegovina

Denk je bij Roemenië aan armoede, dan denk je bij Bosnië-Herzegovina aan oorlog. Maar Bosnië is wellicht het mooiste land van Europa. De bergen van de Balkan kleuren overweldigend groen in de lente en de zomer en roodbruin in de herfst. Te midden daarvan vind je turquoise meren waar in gezwommen kan worden. De Ottomaanse aanwezigheid in het verleden heeft in Bosnië haar sporen achtergelaten in de vorm van Turkse architectuur in historische binnensteden (zoals die van Sarajevo, het mooie en romantische Mostar, Travnik en Jajce) en moskeeën met minaretten die overal in het landschap bovenuit steken. En ze kunnen er ook nog eens een aardig stukje vlees barbecueën.

Malta

Het minilandje Malta in de Middellandse Zee wordt door veel Nederlanders overgeslagen als zomervakantiebestemming omdat de prijzen er hoger liggen dan in andere, populairdere bestemmingen. En dat is zonde, want Malta heeft genoeg te bieden. Zoals mooie stranden, nachtleven en een aantal zeer aantrekkelijke steden. De hoofdstad en havenstad Valletta is bijvoorbeeld zeer de moeite waard, met haar mooie historische stad. Ook Victoria op het noordelijke eiland Gozo is een charmante historische stad. Bezoek op Malta zeker ook de set van de film Popeye (met Robin Williams), die achtergelaten is in een mooie baai.

Slowakije

Slowakije is het kleine broertje van Tsjechië en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. En dat is zonde, want het land heeft een hoop te bieden. Een prachtig groen, bergachtig landschap en ook ruigere bergen in het noorden met skigebieden, bijvoorbeeld. De hoofdstad Bratislava heeft een charmante oude stad aan de Donau, maar ook landinwaarts vind je interessante steden als Trnava en Kosice. Alles is er wat goedkoper dan hier, en dat is natuurlijk ook wel prettig.

De volgende keer dat je overweegt om wéér naar Frankrijk of Spanje gaat, kun je nog eens terugdenken aan dit artikel. Wellicht verras je jezelf met een van deze bestemmingen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button