Life Style

4 nare gevolgen van een testosterontekort

Dat het testosteron het mannelijk hormoon is, is algemeen bekend. Dat sommige mannen er te veel van hebben ook, getuige de term ‘testosteronbom’. Te veel is dus niet wenselijk, maar wist je dat je ook te weinig testosteron kunt hebben? En dat dat tot serieuze problemen kan leiden? We bespreken vier nare gevolgen van een testosterontekort.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is natuurlijk een van de meest algemene en vage klachten die er bestaan. We zijn allemaal wel eens moe. Maar als je gedurende lange tijd moe bent zonder dat je daar echt een verklaring voor hebt, is er wel iets aan de hand. Dat kan psychisch van aard zijn, maar ook lichamelijk. Een testosterontekort kan zorgen voor een gevoel van ernstige vermoeidheid. Omdat het zo’n vage klacht is, wordt het pas echt als zodanig geconstateerd als een of meerdere van de onderstaande symptomen ook aanwezig zijn.

Depressiviteit

Vermoeidheid kan hand in hand gaan met depressiviteit. Een dipje hebben de meeste van ons wel eens, maar als je lange tijd neerslachtig bent kunnen we spreken van een depressie. Hoewel daar wel degelijk een lichamelijk precies mee gemoeid is, kan depressiviteit zijn oorzaak vinden in psychische problemen. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een testosterontekort. Helaas leidt de combinatie van depressiviteit en vermoeidheid óók niet snel tot het constateren van zo’n tekort, omdat het zo’n veelvoorkomende combinatie is.

Seksuele problemen

Een testosterontekort kan echter ook leiden tot seksuele problemen, en in combinatie met de bovenstaande symptomen is er dan wel degelijk reden om aan een testosterontekort te denken. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon, en een tekort daaraan kan leiden tot een laag libido. Ook kan het voor erectieproblemen zorgen. Dit zou dan met toediening van aanvullend testosteron opgelost kunnen worden. Erectieproblemen kunnen echter ook een andere fysieke oorzaak hebben, zoals een vernauwing of verminderde elasticiteit van de bloedvaten. In dat geval kan Viagra helpen om toch een volwaardige erectie te krijgen.

Nare gevolgen van een testosterontekort

Botontkalking

Een verborgen en gevaarlijk gevolg van testosterontekort, is botontkalking, oftewel osteoporose. De dichtheid van de botten vermindert dan en er kunnen gaten in ontstaan. Zo worden de botten zwakker en loop je sneller botbreuken op. Dit is een goede reden om scherp te zijn op de combinatie van bovenstaande symptomen en bij de huisarts aan de bel te trekken als je een testosterontekort vermoedt.

Alle reden dus om een tekort aan testosteron als een serieus probleem te beschouwen en de bovenstaande symptomen niet te onderschatten. Blijf er dus zeker niet meer rondlopen, want er is een behandeling mogelijk die de problemen kan oplossen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button