Zakelijk

3 redenen om je eigen bedrijf te beginnen

Steeds meer mensen worden tegenwoordig ondernemer. Vaak gaat het om zzp’ers die geen intentie hebben om mensen in dienst te nemen, maar vooral zichzelf willen kunnen bedruipen. Door de bank genomen zijn er drie hoofdreden waarom je die keuze zou maken. We zetten ze hier op een rijtje. Is een van deze situaties misschien ook van toepassing op jou?

Je bent een geboren ondernemer

Sommigen mensen zijn geboren om ondernemer te worden. Merk je dat jij altijd creatieve manieren weet te verzinnen om geld te verdienen en loop je over van de ambitie en motivatie om iets van jezelf op te bouwen? Dan ben jij misschien ook wel zo’n geboren ondernemer. Voor zij die dat natuurlijke instinct niet hebben bestaan er wel opleidingen, maar daar krijg je niet het heilige vuur en de aanleg om te ondernemen mee.

Je wilt zelf de baas zijn

Loondienst is niet voor iedereen. Natuurlijk is dat een lekker veilig leven. Je bent verzekerd van inkomen (in ieder geval tot je contract ophoudt) en als je ziekt bent, word je gewoon doorbetaald door je baas. Maar een baan bij een baas is ook een keurslijf dat sommige mensen echt tegen kan staan. Merk jij aan jezelf dat je de vrijheid zoekt en het niet erg vindt als je daar zekerheden voor moet opgeven? Of merk je dat je er de pest aan hebt dat iemand jou vertelt wat je moet doen? Dan kan het zeker een poging waard om een eigen bedrijf te starten, zodat je voor jezelf een leven kunt creëren dat je beter past dan het hebben van een baan in loondienst bij een baas.

Je kunt geen baan vinden

Naast de twee bovenstaande redenen om een eigen bedrijf te beginnen, is er nog een derde aannemelijke reden om dat avontuur uit te gaan. Met het verschil dat het in dit geval vaak met tegenzin is. Het kan namelijk ook zo zijn, zeker in deze tijd, dat je grote moeite hebt met het vinden van een baan in je vakgebied. Mogelijk kun je gebruikmaken van je WW-recht. Maar ook dat houdt na een tijdje op. Je ziet dat veel mensen op dat moment ervoor kiezen om dan maar zzp’er te worden en hun eigen bedrijf op te richten. Dit is niet de beste motivatie om ondernemer te worden, maar je kunt jezelf daar natuurlijk wel in ontdekken. Wellicht blijkt het leven als zzp’er je toch wel goed te liggen en heb je een netwerk dat je kan verzekeren van een redelijk stabiel inkomen.

Wat je motivatie ook is om een eigen bedrijf te starten, wees je altijd bewust van wat erbij komt kijken. Je moet immers veel meer belastingzaken regelen als zzp’er. Denk er ook aan dat je niet automatisch pensioen opbouwt of verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button